Limburgs Liefste

Hèt eMagazine voor Limburgse Christen Vrouwen

Mini-pelgrimages

In ons prachtige Limburgs kun je op tal van plekken onthaasten, tot rust komen en in de stilte Gods stem horen. Van de glooiende heuvels van Zuid-Limburg tot de veengebieden en zandduinen van Noord-Limburg en alles daar tussenin zijn er talloze plekken om tot rust te komen in Gods schepping.

Tot rust komen op een andere bijzondere plek? Graag delen we hieronder een aantal plekken om te onthaasten met jullie.

Weert (Midden-Limburg)
Marjolein deelde in de voorjaarseditie van Limburgs Liefste met ons hoe ze in de kloostertuin van de Birgittinessen in Weert telkens weer tot rust komt. Ook jij bent van harte welkom tot rust te komen bij de zusters in het oudste klooster van Weert. De poorten van hun gastenhuis staan open voor bezinning, gebed, retraite, overnachtingen, vergaderingen en maaltijden. Eenmaal in de kloostertuin aangekomen is het uitzicht op de monumentale toren van de St. Martinuskerk nog de enige aanwijzing dat je je in het centrum van Weert bevindt. De moeite waard dus om dit voorjaar eens een bezoek aan “de poort van Limburg” [zoals Weert ook wel genoemd wordt, red.] te brengen.
Meer info: birgittinessen.nl

Steyl (Noord-Limburg)
Wat verder naar het noord-oosten bevindt zich in Steyl de volledig ommuurde monumentale kloostertuin van Missiehuis St. Michael. Deze uit 1875-1900 daterende kloostertuin -met siertuin en boomgaard- is een plek van devotie en rust.
Meer info: kloosterdorpsteyl.nl

Heel Limburg
Langs kruisen en kapellen naar het Witte Stadje Thorn met haar imposante Abdijkerk en dan ook zeker aan te raden om daarbij een moment van rust te nemen in (de tuin van) de Foyer de Charité die zich aan de rand van het centrum bevindt.
De ‘kruistocht op wandelschoenen’ in Gulpen-Wittem waarbij je stilstaat bij de wegkruisen waar je normaal misschien niet op let.
Fietsend met de wind door de haren over de hei in Noord-Limburg.
Voor iedereen wat wils met de fiets- en wandelroutes beschikbaar via Stichting Kruisen en Kapellen.
Meer info: kruisenenkapellenlimburg.nl/routes
Meer info: foyer-thorn.nl

Camini: Pelgrimage in 1 dag (Zuid-Limburg)
Geen tijd voor een meerdaagse pelgrimstocht? Of eerst eens proeven aan wandelend tot rust komen? Probeer dan eens een “camini”, een zogenaamde mini-pelgrimage.

11 wandelroutes gebaseerd op knooppunten rondom de officiële camino [pelgrimstocht naar Santiago de Compostela, red.]. Ieder zo lang als één gemiddelde etappe. Onderweg kom je de originele bewegwijzering naar Santiago de Compostela tegen én kun je na het afronden van iedere route een stempel halen in je stempelboekje. Net als bij de echte camino.
Meer info: bit.ly/caminis

Munstergeleen (Zuid-Limburg)
Achter de Pater Karel Kapel in Munstergeleen vind je het kruiswegbos, de ontmoetingstuin en de stiltetuin. Een bijzondere plek om tot rust te komen, of om van daaruit te starten met een wandeling langs religieus en cultureel erfgoed in Sittard-Geleen.
Meer info: paterkarelkapel.nl/wandelingen